- כ"ד ניסן ה'תשפ"ה 22/04/2025′וואלה′: הצוללן שהותקף אמש על ידי כריש הוא בן 40 מפתח תקווה. בני משפחתו מספרים שהוא "חובב כרישים"
דת- מדינה
מצב הכשרות ה′ממלכתית′ – לא מי יודע מה
ל' אב ה'תשע"ד 26/08/2014
מערכת פיתה
הצעת-החוק של ח"כ אלעזר שטרן, שבאה לחייב רבנים לתת תעודת כשרות למסעדות עם אוכל כשר, גם אם הן פתוחות בשבת, האירה שוב את הזרקור על מצב הכשרות ה'ממלכתית' בישראל. עבודת מחקר של 'השגחה עליונה' במכון לאסטרטגיה ציונית, מצביעה על הכשלים המרכזיים שבמצב הקיים. (חלק ראשון מתוך סדרת כתבות בנושא)
אחד הנושאים הנפיצים בכנסת הזו, הם נושאי דת-מדינה. לא שמתגלים לפתע נושאים שעד השנה לא דובר בהם. פשוט, בכנסת הזו, 'הבית היהודי', על אף 12 הנציגים שלו בה, כבר איננו 'בעל הבית' על הנושאים הדתיים. יש לא מעט ח"כים וח"כיות, שגדלו ממש באותו בית גידול של הציונות הדתית, בני עקיבא, הישיבות התיכוניות והאולפנות, אבל שומו שמים, מצאו בית פוליטי לא (בכוונת מכוון?) ב'בית היהודי' – ממשיכתה של המפד"ל (רק שבנט לא יכעס שמזכירים את המפד"ל ז"ל בהקשר שלו). אחד המייצגים הבולטים של חברים אלה הוא הרב שי פירון, לשעבר ראש אולפנית 'ישורון' ואח"כ ראש ישיבת כפר גנים בפ"ת. אלא, שהרב שי פירון, שר החינוך, מתרחק כמה שהוא יכול מעיסוק בנושאי דת-מדינה, שכן הוא שם לו למטרה (לא מהיום) להיות 'ממלכתי' ולא מגדרי (אחרי הצרות שעשו לו רבנים והורים מהמגזר). אבל ב"ה ולא אלמן ישראל, שני חברי כנסת דתיים 'סרוגים' פעילים מאוד בתחום של דת-מדינה, ולא פעם (ובד"כ כן) הם מצליחים להעלות את הסעיף לחברי 'הבית היהודי' במה שנראה תחרות על לב ואצבעות האזרחים מהמגזר. לא עוד מונופול למפד"ל (או תולדותיה) בנושאים אלה.
אחד הנושאים ה'חמים', מהשבועות האחרונים, שקדח מוחו של אלוף במילואים ח"כ אלעזר שטרן, והצליח לעצבן את חברי 'הבית', עד כדי שאיימו על פרישה מהקואליציה אם הצעת-החוק שלו (להלן) תקרום עור וגידים. לא בטוח שראש הממשלה כל כך נבהל מהאיום הזה (מעניין מה חשבה עליו שרהל'ה), אבל בינתיים – רעש וצלצולים – אך נראה שהצעת החוק הזו לא תעבור.
הצעת-החוק הזו עסקה בנושא כשרות למסעדות, והיא נותנת לנו הזדמנות לסקור, קצת בהרחבה, על מה שבאמת מתחולל בנושא חשוב זה.
אבל ראשון ראשון. הצעת החוק של ח"כ אלעזר שטרן באה לומר, שהקריטריון למתן תעודת כשרות על מסעדה יהיה קשור אך ורק בכשרות של האוכל עצמו ובקיומה של מערכת כלי מיוחדת לאוכל זה. רוצה לאמר, שמסעדה שתמכור רק אוכל כשר, שהובא ממקומות עם תעודה וכדומה, ויש לה כלים נפרדים לימי החול, העובדה שהיא פתוחה גם בשבת, תוך כדי חילול שבת, כמובן (קופה רושמת, הגעת העובדים ברכב וכדומה), לא תוכל להוות סיבה שתימנע מהרב לתת למסעדה הכשר על ימות החול. ורב שבגלל הסיבה הזו (פתוח בשבת) יסרב לתת הכשר לימות החול – צפוי להישלח לארבעה חודשי מאסר ולקנס. יופי.
בואו נפתח סוגריים. בטוח, שרבים רבים מאתנו שביקרו עד לא מכבר בבנייאס, לא פסחו על מסעדת 'דן על הדג' היושבת ממש על הנחל, ואפילו נהנו מדגים טריים וטעימים. לאורך שנים, תעודת הכשר בחתימת הרב צפניה דרורי, רבה הראשי של קרית שמונה, הוצבה במקום, ואפשרה למקפידים לאכול רק במקום שיש תעודה, ליהנות מהארוחה ללא ייסורי מצפון. לפני שנים ספורות, התעודה נעלמה. כאילו בלעה אותה האדמה. אותם הדגים, אותה מערכת הכלים. מה קרה? לחצים? תחרויות בין רבנויות? – קצת סבלנות.
ומהמיקרו – למאקרו. וכשנעסוק במאקרו, נביא בפניכם ציטוטים נרחבים מאוד מנייר עמדה שכתבו אסף גרינוולד, נועם בניה ואסתר בראון-בן דוד מארגון "השגחה עליונה - סטודנטים לטובת מערך הכשרות", אשר הוקם כיוזמה סטודנטיאלית להבאת שינוי במערך הכשרות בישראל. הנייר נכתב בסיוע וייעוץ של אריאל פינקלשטיין מהמכון לאסטרטגיה ציונית, אשר עומד בראש פרויקט "שביל הזהב" להסדרת יחסי עם, דת ומדינה בישראל.
שוחטים את בעלי העסקים. (צילום: morguefile)
ולגופם של דברים. המחוקק הישראלי העניק לרבנות הראשית ולרבנויות המקומיות סמכות בלעדית בכל הנוגע להענקת תעודות כשרות וליבוא מזון כשר. מציאות משפטית זו הביאה עמה, בין השאר, לבירוקרטיה, לכוחנות, מונופולים ושאר חוליים, זאת לצד השגחה, ככה ככה, מטעם הרבנויות. יהיה זה די קשה למצוא משגיח כשרות מטעמה (ובד"כ אלה הם מהסקטור החרדי), שבעצמם יאכלו במקומות עליהם הם חותמים כ'כשרים'.
העובדה שמצבו של מערך הכשרות הישראלי איננו אופטימאלי, ידועה לישראלי הממוצע. לעתים קרובות נחשפים באמצעי התקשורת סיפורים ועדויות אודות רבנים, משגיחים, יבואנים, בד"צים וגורמים שונים הנוגעים לעולם הכשרות, הפועלים בניגוד להנחיות החוק. הדבר מביא לעיסוק ציבורי לא מועט בנושא, אשר במסגרתו נשמעים קולות בדבר הצורך לערוך שינוי כלשהו במערך על מנת להביא לשיפורו ולהפסקת ההתנהלות הציבורית הלא-תקינה. עם זאת, בפועל, לא בוצעו שינויים מהותיים, (השר בנט הכריז לא מזמן על 'רפורמה'. עוד אחת). זאת, על אף הדו"חות הרבים של מבקר המדינה שהתייחסו לליקויים הקיימים, על אף הוועדות שהתכנסו על מנת לגבש פתרונות ועל אף הצעות החוק השונות שהוגשו בנושא.
על מנת להבין בצורה רחבה את המציאות בתחום הכשרות בישראל, מציעים מחברי נייר העמדה, לבחון את הסוגיה ממספר זוויות שונות:
- הזווית המשפטית: עפ"י חוק הרבנות הראשית לישראל התש"מ-1980 בסמכותה של הרבנות הראשית להגדיר עסק פרטי כ"כשר", על פי ההלכה האורתודוכסית. חוק איסור הונאה בכשרות התשמ"ג- 1983 החמיר מכך וקבע, כי הרבנות הראשית והרבנים המקומיים הם היחידים אשר בסמכותם להעניק לעסק פרטי תעודת כשרות, כאשר הרב המקומי רשאי להעניק תעודה אך ורק לעסק הנמצא בתחום שיפוטו של היישוב שבו הוא מכהן. בפועל, מכיוון שהרבנות הראשית איננה מספקת תעודות כשרות בעצמה ואיננה מבצעת השגחה ופיקוח על עסקים פרטיים, יוצא כי בסמכותם של הרבנים המקומיים בלבד להעניק תעודות כשרות, ועל פיהם יישק דבר. על מנת לאכוף חוקים אלו הוקמה ברבנות הראשית "מחלקת הונאה בכשרות", אשר מפעילה פקחים ברחבי הארץ שתפקידם לאתר עסקים ויצרני מזון הפועלים בניגוד להוראות הנ"ל. מחלקה זו מוגבלת מאוד ביכולתה.
- הזווית ההלכתית: באופן כללי, ההוראות ההלכתיות שעסק פרטי נדרש לעמוד בהן על מנת לזכות בתעודת כשרות זהות לכל הרבנויות המקומיות במדינה. עם זאת, בפועל, הרב המקומי הוא הריבון בתחומו, ובכוחו לקבוע נהלים שונים, לקולא או לחומרא, לפי מה שהוא מוצא לנכון; בג"צ אף הכיר בזכות זו של הרבנים המקומיים. משמעות הדבר היא, כי עסק פרטי מחויב להתנהל בהתאם לתפיסה ההלכתית של הרב המקומי שמכהן בגזרתו, דבר אשר יכול להוביל לחוסר שוויון בין העסקים, לאור ההבדלים בתפיסות ההלכתיות בין הרבנים השונים.
- הזווית המנהלתית: תחום הכשרות הנו אחד התחומים המשמעותיים ביותר הנמצאים תחת אחריותה של הרבנות הראשית ותחת אחריותם של הרבנים המקומיים. סמכותם להעניק או שלא-להעניק תעודת כשרות לעסק המבקש תעודה, מהווה הכלי המשמעותי ביותר להשפעתם על תושבי האזור שעליו הם אמונים מבחינה דתית-הלכתית.
- הזווית הצרכנית: בפועל, בעיות וליקויים במערך הכשרות הממלכתי כדוגמת אי נוכחות של משגיחים במסעדות ואיכות ירודה של עבודת המשגיחים גרמו לחוסר-אמון בו מצד קהלים רבים מקרב ציבור צרכני
המזון הכשר בישראל. הדבר הביא להתרחבות והתפשטות גופי הכשרות הפרטיים - הבד"צים. כיום פועלים בישראל עשרות בד"צים; חלקם ידועים בהקפדתם ואיכות השגחתם על המזון (דוגמת "בד"צ הרב לנדא" הפועל בעיקר בבני ברק) וחלקם אינם ידועים כמעט כלל (דוגמת "בד"צ מישקהולץ" הפועל בעיקר בפ"ת). כל אחד מגופים אלו מעיד על עצמו כי הוא ייחודי בהקפדתו על שיטה הלכתית ספציפית (בד"צ בית יוסף – על פי שיטת הספרדים; בד"צ מחזיקי הדת – על פי שיטת בעלז; וכו'), אשר איננה מוקפדת על ידי הרבנות הראשית, ומעבר לכך טוענים כולם כי איכות השגחתם באופן כללי על ייצור, הכנת והגשת המזון מהודרת יותר מזו של הרבנות. כך למשל, הרב אברהם יוסף, רבה של העיר חולון, התבטא כי "ראוי לכל ירא שמיים להשתדל לרכוש בהכשר של בד"ץ, מפני שבהכשר רגיל פעמים שמתעוררת שאלה הלכתית וגם אם ההלכה היא להתיר – ירא שמים נמנע מלאכול ממנו... וראוי להחמיר לכתחילה ולרכוש בהכשר של בד"ץ".
לאור העובדה שחוק איסור הונאה בכשרות אוסר על עסק להגדיר עצמו "כשר" מבלי שבידיו תעודת כשרות ממלכתית, תעודות הכשרות של הבד"צ אמורות להוות "קומה שניה" ותוספת בלבד ואסור לעסק להחזיק בידיו אך ורק תעודת כשרות מטעם בד"צ ולהעיד על עצמו שהוא
'כשר'. משמעות הדבר היא כי בעל עסק המעוניין להחזיק תעודת כשרות של בד"צ נאלץ לשלם הן עבור הרבנות המקומית והן עבור הבד"צ. עם זאת, בפועל, קורה לא-פעם כי מסעדות ויצרני מזון מחזיקים רק בתעודת כשרות של בד"צ, אך לאור מגבלותיה של מחלקת איסור הונאה בכשרות, החוק לא נאכף כנגדם.
מונופול הרב המקומי
אני דווקא סבבה עם זה (צילום: הדר שוייצר)
מחברי נייר העמדה, אסף גרינוולד, נועם בניה ואסתר בראון-בן דוד סבורים, כי הבעיה העיקרית הנה הסמכות הבלעדית שמעניק החוק לרב המקומי בכל הנוגע לקביעת העסקים שיהיו זכאים לתעודת כשרות ולנהלים ההלכתיים והמנהלתיים שיונהגו באזורו. המונופול של הרב המקומי מביא למספר בעיות:
עסק המבקש להחזיק תעודת כשרות מחויב לפנות לרב המקומי שאליו הוא כפוף. משמעות הדבר היא, כי אין בררה בידיו של העסק אלא לפעול בהתאם לגישתו ההלכתית של הרב המקומי, מה שיכול ליצור חוסר שוויון בין עסקים, לאור העובדה שחלקם של הרבנים המקומיים מחמיר וחלקם מקל. בעיה זו באה לידי ביטוי באופן משמעותי בפסק דין אירוח גולן, מקרה שבו בקשתה של מסעדת "אירוח גולן" לקבל תעודת כשרות לימות החול מטעם הרבנות המקומית של רמת הגולן נענתה בסירוב, למרות טענתה של המסעדה כי היא מופלית לרעה בהשוואה למסעדות שכנות, אשר קיבלו תעודת כשרות לימות החול מהרבנויות המקומיות שלהן הן כפופות (רבנות קריית שמונה ורבנות עמק הירדן). בית המשפט העליון קבע בפסק הדין כי "הבדלים בין רבנים מקומיים יכולים להתקיים, ואין הלכתו של רב מקומי אחד מחייבת רב מקומי אחר". אמירה זהה נאמרה גם בפס"ד אורלי ש'. במקרה נוסף הגדיל בית המשפט לעשות וטען כי בסמכותה של רבנות מקומית אף שלא להכיר/שלא לסמוך על תעודת כשרות של רבנות מקומית אחרת.
בעיה רצינית אף יותר היא: שימוש לרעה בסמכות הבלעדית להעניק תעודות כשרות. העובדה כי בסמכותו הבלעדית של הרב המקומי להעניק תעודת כשרות העלתה חשדות במקרים מסוימים ליחסים בעייתיים מאוד – על סף הפליליים – בין הון לשלטון. עלה חשד כי בד"צים פועלים באמצעות רבנים מקומיים לקידום עסקיהם (של הבד"צים) על ידי כך שרבנים מקומיים (לא כולם, כמובן. מ.ז.) מתנים את מתן תעודת הכשרות הממלכתית גם ברכישת שירותי השגחה מבד"צ ספציפי אליו הם קשורים.
חבר הכנסת איתן כבל העביר לפני כשנתיים למבקר המדינה מסמך המתאר את אופן ההתנהלות הזאת. לדבריו, מקורו של המסמך בחמישה מקורבים למפלגת ש"ס שחלקם מנויים על משפחת הרב עובדיה יוסף ז"ל, ובכלי התקשורת נטען כי מדובר, בין היתר, ברב דוד יוסף, אחד מבניו של הרב עובדיה יוסף ז"ל. במסמך נטען כי משה יוסף, בנו הצעיר של הרב עובדיה יוסף ז"ל, הוא "'האיש החזק' בהנהגת ש"ס העומד גם בראש בד"ץ פרטי בשם 'בית יוסף' המגלגל מיליונים רבים במערכת הכשרות בישראל, ומינויים אלה (של רבני ערים/יישובים) נועדו לכאורה לקדם את הבד"ץ בקרב בתי העסק בערים הגדולות בישראל".
תחקיר של ערוץ 10 בטלוויזיה הציג עדויות לכאורה על מספר רבני ערים (בפתח תקווה, אשדוד, חולון, באר שבע וחבל מודיעין), שמונו על ידי נציגי מפלגת ש"ס ומקדמים בפועל, לכאורה, את בד"צ "בית יוסף".
הרב אברהם יוסף, רבה הראשי של חולון, אף נחקר במשטרה בעניין זה. בט"ו בשבט השנה פורסם כי הרב אברהם יוסף, רב העיר חולון, צפוי לעמוד לדין, בכפוף לשימוע, בחשד שקידם את בד"צ בית יוסף שנמצא בבעלות משפחתו, תוך ניגוד עניינים וניצול מעמדו כרב העיר. בנוסף, הוא חשוד כי הפלה לרעה בד"צים אחרים שנתנו השגחה מהדרין בחולון ובאור יהודה.
מחומר הראיות שבידי הפרקליטות עולה לכאורה כי מתחילת כהונתו כרב העיר חולון ההנחה הרב יוסף, בכתב ובעל פה, כי בעלי עסקים לממכר בשר בחולון המבקשים לקבל תעודת כשרות מהדרין מהרבנות המקומית חייבים לעבוד עם אחד משלושה בד"צים בלבד - בית יוסף, העדה החרדית או הרב לנדאו. אגב, בד"צ בית יוסף גבה את העמלה הזולה יותר מבין השלושה, מה שנתן לו מקדם מכירות מעולה.
כמו כן, בעבר עלו חשדות לכאורה בהתייחס להגבלת שיווק בשר בבאר שבע על ידי רב העיר ואחיו של יו"ר מפלגת ש"ס, הרב יהודה דרעי. נטען כי הרב מאשר לשלושה ספקי בשר בלבד לשווק בשר בעיר, ששניים מהם קשורים, לכאורה, למפלגת ש"ס. במקרים מסוימים עלה חשד הפוך, כי רבנים, בניגוד לחוק, מתנים את מתן תעודת הכשרות באי-רכישת שירותי השגחה מבד"צים.
במקרים אחרים הואשמו רבנים כי הם משתמשים במונופול הכשרות המקומי שהוענק להם על מנת לקדם את ענייניהם האישיים. כך למשל, כנגד רבה של חיפה, הרב שלמה שלוש, הוגש לאחרונה כתב אישום לפיו, הרב התנה, לכאורה, מתן תעודות כשרות לחברות "ויטאמד" ו"מילועוף" בכך שיתרמו כספים לעמותה שבראשה עמד. הסכום הכולל של "תרומות" אלו עומד על כ-141,111 ₪.
כשר. (צילום: מערכת פיתה)
כמו כן, נטען בכתב האישום כי הרב קידם, לכאורה, את העסקת מקורביו בבתי עסק שונים בתחום הכשרות, ואף ביטל כשרות באולם אירועים שסירב למנות את מקורבו כמשגיח.
מחברי הדו"ח מציינים כי הם מודעים לכך שמרבית הרבנים הנם אנשים ישרים שלא דבק בהם רבב, אך למרות זאת הם סבורים שמקרים אלו מלמדים כי יש להיזהר ממתן מונופול חזק לכל אדם – לרבות רבנים – כיוון שפעמים רבות הכוח משחית וגורם גם לאנשים ישרים להשתמש בו לרעה.
'באג' שלישי הוא חוסר במנגנון התייעלות ברבנויות המקומיות וברבנות הראשית. לאור העובדה כי בידי הרב המקומי הסמכות הבלעדית להעניק תעודות כשרות באזורו מבלי שישנה תחרות בתחום, לא קיים גורם המדרבן את הרבנות המקומית לייעל את עצמה בעבודתה. כך, רבנויות מסוימות מרשות לעצמן להתנהל בצורה בירוקרטית מסורבלת, להתעכב בהענקת שירותי כשרות לעסקים המבקשים זאת, ובמקרים מסוימים אף לא לספק תעודת כשרות במשך חודשים לעסקים אשר עמדו בתנאי הרבנות, ואף שילמו את הנדרש מהם. דו"חות רבים של מבקר המדינה ביקרו רבנויות מקומיות על התנהלות לא-יעילה כלפי העסקים, ובעיני מחברי נייר העמדה של המכון לאסטרטגיה ציונית, מקור הבעיה הנו המונופול הקיים בידי הרב המקומי. איך פותרים זאת? למחברי הדו"ח הצעות משלהם, שבהחלט נראות מעניינות, על כך בכתבה הבאה.
תגובות
הוסף תגובה
הוסף תגובה
הצעת-החוק של ח"כ אלעזר שטרן, שבאה לחייב רבנים לתת תעודת כשרות למסעדות עם אוכל כשר, גם אם הן פתוחות בשבת, האירה שוב את הזרקור על מצב הכשרות ה'ממלכתית' בישראל. עבודת מחקר של 'השגחה עליונה' במכון לאסטרטגיה ציונית, מצביעה על הכשלים המרכזיים שבמצב הקיים. (חלק ראשון מתוך סדרת כתבות בנושא)
אחד הנושאים הנפיצים בכנסת הזו, הם נושאי דת-מדינה. לא שמתגלים לפתע נושאים שעד השנה לא דובר בהם. פשוט, בכנסת הזו, 'הבית היהודי', על אף 12 הנציגים שלו בה, כבר איננו 'בעל הבית' על הנושאים הדתיים. יש לא מעט ח"כים וח"כיות, שגדלו ממש באותו בית גידול של הציונות הדתית, בני עקיבא, הישיבות התיכוניות והאולפנות, אבל שומו שמים, מצאו בית פוליטי לא (בכוונת מכוון?) ב'בית היהודי' – ממשיכתה של המפד"ל (רק שבנט לא יכעס שמזכירים את המפד"ל ז"ל בהקשר שלו). אחד המייצגים הבולטים של חברים אלה הוא הרב שי פירון, לשעבר ראש אולפנית 'ישורון' ואח"כ ראש ישיבת כפר גנים בפ"ת. אלא, שהרב שי פירון, שר החינוך, מתרחק כמה שהוא יכול מעיסוק בנושאי דת-מדינה, שכן הוא שם לו למטרה (לא מהיום) להיות 'ממלכתי' ולא מגדרי (אחרי הצרות שעשו לו רבנים והורים מהמגזר). אבל ב"ה ולא אלמן ישראל, שני חברי כנסת דתיים 'סרוגים' פעילים מאוד בתחום של דת-מדינה, ולא פעם (ובד"כ כן) הם מצליחים להעלות את הסעיף לחברי 'הבית היהודי' במה שנראה תחרות על לב ואצבעות האזרחים מהמגזר. לא עוד מונופול למפד"ל (או תולדותיה) בנושאים אלה.
אחד הנושאים ה'חמים', מהשבועות האחרונים, שקדח מוחו של אלוף במילואים ח"כ אלעזר שטרן, והצליח לעצבן את חברי 'הבית', עד כדי שאיימו על פרישה מהקואליציה אם הצעת-החוק שלו (להלן) תקרום עור וגידים. לא בטוח שראש הממשלה כל כך נבהל מהאיום הזה (מעניין מה חשבה עליו שרהל'ה), אבל בינתיים – רעש וצלצולים – אך נראה שהצעת החוק הזו לא תעבור.
הצעת-החוק הזו עסקה בנושא כשרות למסעדות, והיא נותנת לנו הזדמנות לסקור, קצת בהרחבה, על מה שבאמת מתחולל בנושא חשוב זה.
אבל ראשון ראשון. הצעת החוק של ח"כ אלעזר שטרן באה לומר, שהקריטריון למתן תעודת כשרות על מסעדה יהיה קשור אך ורק בכשרות של האוכל עצמו ובקיומה של מערכת כלי מיוחדת לאוכל זה. רוצה לאמר, שמסעדה שתמכור רק אוכל כשר, שהובא ממקומות עם תעודה וכדומה, ויש לה כלים נפרדים לימי החול, העובדה שהיא פתוחה גם בשבת, תוך כדי חילול שבת, כמובן (קופה רושמת, הגעת העובדים ברכב וכדומה), לא תוכל להוות סיבה שתימנע מהרב לתת למסעדה הכשר על ימות החול. ורב שבגלל הסיבה הזו (פתוח בשבת) יסרב לתת הכשר לימות החול – צפוי להישלח לארבעה חודשי מאסר ולקנס. יופי.
בואו נפתח סוגריים. בטוח, שרבים רבים מאתנו שביקרו עד לא מכבר בבנייאס, לא פסחו על מסעדת 'דן על הדג' היושבת ממש על הנחל, ואפילו נהנו מדגים טריים וטעימים. לאורך שנים, תעודת הכשר בחתימת הרב צפניה דרורי, רבה הראשי של קרית שמונה, הוצבה במקום, ואפשרה למקפידים לאכול רק במקום שיש תעודה, ליהנות מהארוחה ללא ייסורי מצפון. לפני שנים ספורות, התעודה נעלמה. כאילו בלעה אותה האדמה. אותם הדגים, אותה מערכת הכלים. מה קרה? לחצים? תחרויות בין רבנויות? – קצת סבלנות.
ומהמיקרו – למאקרו. וכשנעסוק במאקרו, נביא בפניכם ציטוטים נרחבים מאוד מנייר עמדה שכתבו אסף גרינוולד, נועם בניה ואסתר בראון-בן דוד מארגון "השגחה עליונה - סטודנטים לטובת מערך הכשרות", אשר הוקם כיוזמה סטודנטיאלית להבאת שינוי במערך הכשרות בישראל. הנייר נכתב בסיוע וייעוץ של אריאל פינקלשטיין מהמכון לאסטרטגיה ציונית, אשר עומד בראש פרויקט "שביל הזהב" להסדרת יחסי עם, דת ומדינה בישראל.

ולגופם של דברים. המחוקק הישראלי העניק לרבנות הראשית ולרבנויות המקומיות סמכות בלעדית בכל הנוגע להענקת תעודות כשרות וליבוא מזון כשר. מציאות משפטית זו הביאה עמה, בין השאר, לבירוקרטיה, לכוחנות, מונופולים ושאר חוליים, זאת לצד השגחה, ככה ככה, מטעם הרבנויות. יהיה זה די קשה למצוא משגיח כשרות מטעמה (ובד"כ אלה הם מהסקטור החרדי), שבעצמם יאכלו במקומות עליהם הם חותמים כ'כשרים'.
העובדה שמצבו של מערך הכשרות הישראלי איננו אופטימאלי, ידועה לישראלי הממוצע. לעתים קרובות נחשפים באמצעי התקשורת סיפורים ועדויות אודות רבנים, משגיחים, יבואנים, בד"צים וגורמים שונים הנוגעים לעולם הכשרות, הפועלים בניגוד להנחיות החוק. הדבר מביא לעיסוק ציבורי לא מועט בנושא, אשר במסגרתו נשמעים קולות בדבר הצורך לערוך שינוי כלשהו במערך על מנת להביא לשיפורו ולהפסקת ההתנהלות הציבורית הלא-תקינה. עם זאת, בפועל, לא בוצעו שינויים מהותיים, (השר בנט הכריז לא מזמן על 'רפורמה'. עוד אחת). זאת, על אף הדו"חות הרבים של מבקר המדינה שהתייחסו לליקויים הקיימים, על אף הוועדות שהתכנסו על מנת לגבש פתרונות ועל אף הצעות החוק השונות שהוגשו בנושא.
על מנת להבין בצורה רחבה את המציאות בתחום הכשרות בישראל, מציעים מחברי נייר העמדה, לבחון את הסוגיה ממספר זוויות שונות:
- הזווית המשפטית: עפ"י חוק הרבנות הראשית לישראל התש"מ-1980 בסמכותה של הרבנות הראשית להגדיר עסק פרטי כ"כשר", על פי ההלכה האורתודוכסית. חוק איסור הונאה בכשרות התשמ"ג- 1983 החמיר מכך וקבע, כי הרבנות הראשית והרבנים המקומיים הם היחידים אשר בסמכותם להעניק לעסק פרטי תעודת כשרות, כאשר הרב המקומי רשאי להעניק תעודה אך ורק לעסק הנמצא בתחום שיפוטו של היישוב שבו הוא מכהן. בפועל, מכיוון שהרבנות הראשית איננה מספקת תעודות כשרות בעצמה ואיננה מבצעת השגחה ופיקוח על עסקים פרטיים, יוצא כי בסמכותם של הרבנים המקומיים בלבד להעניק תעודות כשרות, ועל פיהם יישק דבר. על מנת לאכוף חוקים אלו הוקמה ברבנות הראשית "מחלקת הונאה בכשרות", אשר מפעילה פקחים ברחבי הארץ שתפקידם לאתר עסקים ויצרני מזון הפועלים בניגוד להוראות הנ"ל. מחלקה זו מוגבלת מאוד ביכולתה.
- הזווית ההלכתית: באופן כללי, ההוראות ההלכתיות שעסק פרטי נדרש לעמוד בהן על מנת לזכות בתעודת כשרות זהות לכל הרבנויות המקומיות במדינה. עם זאת, בפועל, הרב המקומי הוא הריבון בתחומו, ובכוחו לקבוע נהלים שונים, לקולא או לחומרא, לפי מה שהוא מוצא לנכון; בג"צ אף הכיר בזכות זו של הרבנים המקומיים. משמעות הדבר היא, כי עסק פרטי מחויב להתנהל בהתאם לתפיסה ההלכתית של הרב המקומי שמכהן בגזרתו, דבר אשר יכול להוביל לחוסר שוויון בין העסקים, לאור ההבדלים בתפיסות ההלכתיות בין הרבנים השונים.
- הזווית המנהלתית: תחום הכשרות הנו אחד התחומים המשמעותיים ביותר הנמצאים תחת אחריותה של הרבנות הראשית ותחת אחריותם של הרבנים המקומיים. סמכותם להעניק או שלא-להעניק תעודת כשרות לעסק המבקש תעודה, מהווה הכלי המשמעותי ביותר להשפעתם על תושבי האזור שעליו הם אמונים מבחינה דתית-הלכתית.
- הזווית הצרכנית: בפועל, בעיות וליקויים במערך הכשרות הממלכתי כדוגמת אי נוכחות של משגיחים במסעדות ואיכות ירודה של עבודת המשגיחים גרמו לחוסר-אמון בו מצד קהלים רבים מקרב ציבור צרכני
לאור העובדה שחוק איסור הונאה בכשרות אוסר על עסק להגדיר עצמו "כשר" מבלי שבידיו תעודת כשרות ממלכתית, תעודות הכשרות של הבד"צ אמורות להוות "קומה שניה" ותוספת בלבד ואסור לעסק להחזיק בידיו אך ורק תעודת כשרות מטעם בד"צ ולהעיד על עצמו שהוא
מונופול הרב המקומי

עסק המבקש להחזיק תעודת כשרות מחויב לפנות לרב המקומי שאליו הוא כפוף. משמעות הדבר היא, כי אין בררה בידיו של העסק אלא לפעול בהתאם לגישתו ההלכתית של הרב המקומי, מה שיכול ליצור חוסר שוויון בין עסקים, לאור העובדה שחלקם של הרבנים המקומיים מחמיר וחלקם מקל. בעיה זו באה לידי ביטוי באופן משמעותי בפסק דין אירוח גולן, מקרה שבו בקשתה של מסעדת "אירוח גולן" לקבל תעודת כשרות לימות החול מטעם הרבנות המקומית של רמת הגולן נענתה בסירוב, למרות טענתה של המסעדה כי היא מופלית לרעה בהשוואה למסעדות שכנות, אשר קיבלו תעודת כשרות לימות החול מהרבנויות המקומיות שלהן הן כפופות (רבנות קריית שמונה ורבנות עמק הירדן). בית המשפט העליון קבע בפסק הדין כי "הבדלים בין רבנים מקומיים יכולים להתקיים, ואין הלכתו של רב מקומי אחד מחייבת רב מקומי אחר". אמירה זהה נאמרה גם בפס"ד אורלי ש'. במקרה נוסף הגדיל בית המשפט לעשות וטען כי בסמכותה של רבנות מקומית אף שלא להכיר/שלא לסמוך על תעודת כשרות של רבנות מקומית אחרת.
בעיה רצינית אף יותר היא: שימוש לרעה בסמכות הבלעדית להעניק תעודות כשרות. העובדה כי בסמכותו הבלעדית של הרב המקומי להעניק תעודת כשרות העלתה חשדות במקרים מסוימים ליחסים בעייתיים מאוד – על סף הפליליים – בין הון לשלטון. עלה חשד כי בד"צים פועלים באמצעות רבנים מקומיים לקידום עסקיהם (של הבד"צים) על ידי כך שרבנים מקומיים (לא כולם, כמובן. מ.ז.) מתנים את מתן תעודת הכשרות הממלכתית גם ברכישת שירותי השגחה מבד"צ ספציפי אליו הם קשורים.
חבר הכנסת איתן כבל העביר לפני כשנתיים למבקר המדינה מסמך המתאר את אופן ההתנהלות הזאת. לדבריו, מקורו של המסמך בחמישה מקורבים למפלגת ש"ס שחלקם מנויים על משפחת הרב עובדיה יוסף ז"ל, ובכלי התקשורת נטען כי מדובר, בין היתר, ברב דוד יוסף, אחד מבניו של הרב עובדיה יוסף ז"ל. במסמך נטען כי משה יוסף, בנו הצעיר של הרב עובדיה יוסף ז"ל, הוא "'האיש החזק' בהנהגת ש"ס העומד גם בראש בד"ץ פרטי בשם 'בית יוסף' המגלגל מיליונים רבים במערכת הכשרות בישראל, ומינויים אלה (של רבני ערים/יישובים) נועדו לכאורה לקדם את הבד"ץ בקרב בתי העסק בערים הגדולות בישראל".
תחקיר של ערוץ 10 בטלוויזיה הציג עדויות לכאורה על מספר רבני ערים (בפתח תקווה, אשדוד, חולון, באר שבע וחבל מודיעין), שמונו על ידי נציגי מפלגת ש"ס ומקדמים בפועל, לכאורה, את בד"צ "בית יוסף".
הרב אברהם יוסף, רבה הראשי של חולון, אף נחקר במשטרה בעניין זה. בט"ו בשבט השנה פורסם כי הרב אברהם יוסף, רב העיר חולון, צפוי לעמוד לדין, בכפוף לשימוע, בחשד שקידם את בד"צ בית יוסף שנמצא בבעלות משפחתו, תוך ניגוד עניינים וניצול מעמדו כרב העיר. בנוסף, הוא חשוד כי הפלה לרעה בד"צים אחרים שנתנו השגחה מהדרין בחולון ובאור יהודה.
מחומר הראיות שבידי הפרקליטות עולה לכאורה כי מתחילת כהונתו כרב העיר חולון ההנחה הרב יוסף, בכתב ובעל פה, כי בעלי עסקים לממכר בשר בחולון המבקשים לקבל תעודת כשרות מהדרין מהרבנות המקומית חייבים לעבוד עם אחד משלושה בד"צים בלבד - בית יוסף, העדה החרדית או הרב לנדאו. אגב, בד"צ בית יוסף גבה את העמלה הזולה יותר מבין השלושה, מה שנתן לו מקדם מכירות מעולה.
כמו כן, בעבר עלו חשדות לכאורה בהתייחס להגבלת שיווק בשר בבאר שבע על ידי רב העיר ואחיו של יו"ר מפלגת ש"ס, הרב יהודה דרעי. נטען כי הרב מאשר לשלושה ספקי בשר בלבד לשווק בשר בעיר, ששניים מהם קשורים, לכאורה, למפלגת ש"ס. במקרים מסוימים עלה חשד הפוך, כי רבנים, בניגוד לחוק, מתנים את מתן תעודת הכשרות באי-רכישת שירותי השגחה מבד"צים.
במקרים אחרים הואשמו רבנים כי הם משתמשים במונופול הכשרות המקומי שהוענק להם על מנת לקדם את ענייניהם האישיים. כך למשל, כנגד רבה של חיפה, הרב שלמה שלוש, הוגש לאחרונה כתב אישום לפיו, הרב התנה, לכאורה, מתן תעודות כשרות לחברות "ויטאמד" ו"מילועוף" בכך שיתרמו כספים לעמותה שבראשה עמד. הסכום הכולל של "תרומות" אלו עומד על כ-141,111 ₪.

כמו כן, נטען בכתב האישום כי הרב קידם, לכאורה, את העסקת מקורביו בבתי עסק שונים בתחום הכשרות, ואף ביטל כשרות באולם אירועים שסירב למנות את מקורבו כמשגיח.
מחברי הדו"ח מציינים כי הם מודעים לכך שמרבית הרבנים הנם אנשים ישרים שלא דבק בהם רבב, אך למרות זאת הם סבורים שמקרים אלו מלמדים כי יש להיזהר ממתן מונופול חזק לכל אדם – לרבות רבנים – כיוון שפעמים רבות הכוח משחית וגורם גם לאנשים ישרים להשתמש בו לרעה.
'באג' שלישי הוא חוסר במנגנון התייעלות ברבנויות המקומיות וברבנות הראשית. לאור העובדה כי בידי הרב המקומי הסמכות הבלעדית להעניק תעודות כשרות באזורו מבלי שישנה תחרות בתחום, לא קיים גורם המדרבן את הרבנות המקומית לייעל את עצמה בעבודתה. כך, רבנויות מסוימות מרשות לעצמן להתנהל בצורה בירוקרטית מסורבלת, להתעכב בהענקת שירותי כשרות לעסקים המבקשים זאת, ובמקרים מסוימים אף לא לספק תעודת כשרות במשך חודשים לעסקים אשר עמדו בתנאי הרבנות, ואף שילמו את הנדרש מהם. דו"חות רבים של מבקר המדינה ביקרו רבנויות מקומיות על התנהלות לא-יעילה כלפי העסקים, ובעיני מחברי נייר העמדה של המכון לאסטרטגיה ציונית, מקור הבעיה הנו המונופול הקיים בידי הרב המקומי. איך פותרים זאת? למחברי הדו"ח הצעות משלהם, שבהחלט נראות מעניינות, על כך בכתבה הבאה.
תגובות
הוסף תגובה
הוסף תגובה